1 mld dolari: un turc a făcut din iaurt grecesc!

Azi am gasit pe net un studiu foarte interesant:  Antreprenorii vorbesc. Barometrul antreprenoriatului românesc 2015. Cred ca este util si interesant pentru orice antreprenor, asa ca nu strica sa arunci o privire:).

Este un studiu complex (76 de pagini concentrate in informatii, grafice, statistici si exemple) realizat de Ernst and Young Romania.Printre statistici si grafice am gasit o povestioara interesanta, care mie mi-a pus 2 intrebari…Hamdi-Ulukaya-pan_17387

  1. Un turc face iaurt grecesc?!?
  2. Cate afaceri profitabile (care ar stimula economia) s-ar putea face daca ar exista credite subventionate, care sa acopere riscul ? Tu ce afacere ai porni daca 90% din investitia initiala ar fi sustinuta de banca si de guvern?

Povestea antreprenorială a lui Hamdi Ulukaya – Chobani.

Hamdi Ulukaya a emigrat din Turcia în Statele Unite în 1994. La venirea în State a constatat că pe piața americană nu exista “iaurt grecesc” – iaurtul tradițional, fără adaosuri de zahăr și fructe. În 2005 a cumpărat o fabrică dezafectată de iaurturi cu un împrumut subvenţionat, iar în 2007 a început să producă şi să comercializeze iaurtul Chobani.

În 2010, Chobani devine cea mai bine vândută marcă de iaurt din Statele Unite şi afacerea este extinsă în Canada şi Australia. În 2014, compania aştepta vânzări de 1,5 miliarde USD, obținute cu ajutorul a peste 1,200 de angajaţi.

În 2005 fabrica a pornit la drum cu patru angajați. Dar Hamdi Ulukaya, un outsider al industriei, a ajuns în 3 ani, într-o piaţă extrem de competitivă, să câştige din cota de piaţă a marilor jucători, într-un ritm atât de susținut încât a devenit lider de piaţă. În 2013, Hamdi Ulukaya a fost ales World Entrepreneur Of The Year, fiind recompensat cu marele premiu acordat de EY la nivel mondial în cadrul competiţiei internaţionale dedicate antreprenoriatului.

Ce se menționează mai rar, atunci când se vorbește despre succesul Chobani, este faptul că, într-o industrie capital intensivă, în care e nevoie de investiții mari în echipamente, dar și în taxe mari de plasare la raft în hypermaketuri, Ulukaya a reușit fără să aducă investitori externi (capital de risc, fonduri de private equity etc) și fără să-și dilueze participația și controlul în companie.

Mai mult decât atât, investiția inițială a fost realizată cu ajutorul unui credit garantat de stat (1 milion USD), prin US Small Business Administration. A scris planul de afaceri în două zile, a oferit o garanție personală și un raport propriu de 10% din prețul tranzacției. Banca și guvernul au contribuit cu restul de 90%, cu o dobândă mică și cu un termen de rambursare generos: 10 ani. Azi, afacerea Chobani trece de 1 miliard USD, după ce a plecat la drum cu un credit oferit de stat.

Sursa: http://www.eyromania.ro/sites/default/files/attachments/ESO%202015.pdf

Studiul cuprinde 4 sectiuni importante, care sunt ilustrate si in imaginea de mai jos, si anume:

EY antreprenoriat.PNG

Pe scurt, se vorbeste despre antreprenoriat ca un factor extrem de important pentru economie. IMM-urile reprezintă 99,6% din numărul total de companii active în România. IMM-urile creeaza:

  • VALOARE ADAUGATA – 44% din valoarea totală adăugată brută la nivelul economiei în România.
  • LOCURI DE MUNCA – 66,2 % din angajații României lucrează în cadrul unui IMM.

Mi s-a parut interesant ca se vorbeste despre locurile in care antreprenorii din Romnaia si UE simt nevoia de imbunatatiri pentru a fi stimulati sa investeasca intr-o afacere dar si cum, la nivel modial, antreprenoriatul este sustinut in toate cele patru directii, prin: acces la finantare, reglemantare si impozitare, educatie si formare si cultura antreprenoriala.

Am gasit foarte multe idei interesante si informatii cu siguranta acest studiu va inspira cateva articole 😊.

Pe curand,
Denisa

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s