Tu cât ai pierdut din cauza fricii?

Frica este un sentiment foarte puternic. Pe unii ii paralizeaza pe altii ii mobilizeaza, dar toata lumea o simte.

Tu ce ai pierdut – din cauza fricii? Probabil ca raspunsul este: momente, experiente, invataturi si prieteni.

Nu cred ca exista oamni neinfricati. Exista oameni experiementati, care nu se mai tem de anumite lucruri, datorita experientei sau simt frica dar merg inainte, facandu-i in ciuda.images (1) Sunt sigura ca si tie ti s-a intamplat, ca un lucru de care iti era firica in urma cu cativa ani, acum sa ti se para amuzant. Asa se intampla si cu deciziile care implica risc, in afaceri. Sa iei decizii riscante este ca un muschi care trebuie exersat. Cu cat simti mai des frica, cu atat va veni in cantitati mai mici si te vei obisnui sa iei decizii chiar daca au o doza de risc :). 

Intrebarea este: Ce atitudine trebuie sa aiba un antreprenor in fata fricii de esec?

Ca antreprenor, inca de la stadiul de idee, apar intrebarile: Daca nu se va cumpara produsul/serviciul meu? Daca investesc resurse si nu castig nimic sau, mai rau, chiar pierd?

Raspunsul este foarte simplu. Da, se poate intampla si asta! Se poate ca o idee buna sa nu fie bine primita pe piata sau sa nu se afle de ea. Se poate ca o idee care pare buna pe hartie, sa nu fie chiar atat de buna in realitate, sa fie chiar un dezastru:). Se intampla si au patit-o multi altii, ca primele incercari sa nu fie tocmai reusite.

Pana si Lewis Hamilton, pilot de Formula 1 pentru McLaren, a picat de 31 de ori testul auto. Mai intai la partea teoretica apoi, culmea, nu reusea sa parcheze lateral! Sursa aici!

fellthefearanddoitanywayDar mai exista o varianta. Se poate si sa ai un succes mai mare decat iti inchipui! Sa ai o idee, un instinct sau un produs foarte bun, astfel incat rezultatele sa te uimeasca si pe tine!

Ce alegi, ca din cauza riscului sa nu o mai faci? Sau preferi sa iti asumi riscul, si sa o faci oricum?

Cred ca aici apare diferenta intre antreprenori si angajati. Si e ok sa fii si intr-un fel si in altul. Antreprenorii fara executanti ar fi pierduti si invers.

Cum este privit esecul in Romania de catre antreprenori si studenti?

  • 16% dintre studenti nu incep o afacere din What-if-I-fall….1cauza teamei de esec. Este al doilea motiv, dupa lipsa de capital.
  • 65% dintre antreprenori cred ca societatea penalizeaza esecul in afaceri.
  • 37% dintre respondenti esecul reprezinta o bariera pentru viitoarele proiecte de afaceri.
  • 17% considera ca acesta reprezinta o nereusita in cariera.
  • 11% indica lipsa abilitatilor necesare.

În acelasi timp, procentul celor care cred ca esecul este un prilej de invatare a crescut de aproape 6 ori fata de 2014, pana la 29%; iar numarul celor care cred ca esecul nu afecteaza viitoarele proiecte a scazut cu 3 puncte procentuale, pana la 6%.

FEsecul in afaceririca de esec ramane una dintre barierele semnificative pentru abordarea antreprenoriatului, in conditiile in care eliminarea stigmatului esecului este critica pentru dezvoltarea initiativei personale.

Daca esecul are un cost foarte mare impus de societate, potentialii antreprenori nu vor alege calea antreprenoriatului.

Societatea tolereaza escul.“Antreprenoriatul este mai dinamic ca oricând în România în acest moment. Dacă la ediția de anul trecut a studiului observam vizibilitatea crescută în mass-media a poveștilor de succes, în 2015 nu doar că antreprenoriatul este un subiect de discuție foarte efervescent, dar în fiecare săptămână se anunță noi și noi inițiative cu focus pe acest subiect, de la hub-uri, la evenimente de pitching sau networking, la tranzacții care implică startup-uri în tehnologie. În același timp însă, a început să se discute mai relaxat și despre eșecul în afaceri. Este o turnură normală a comunicării din jurul antreprenoriatului, care indică faptul că antreprenorii se simt mai confortabili să detalieze obstacolele cu care s-au confruntat în parcursul antreprenorial. Dacă această efervescență continuă cel puțin în același ritm, mediul antreprenorial românesc se va dezvolta foarte rapid, pe fondul lipsei unor opțiuni atractive de carieră pentru tineri.”

Mihaela Matei, coordonatoarea studiului EY Barometrul antreprenoriatului românesc

 

Pe curand,

Denisa

Reclame

Un gând despre „Tu cât ai pierdut din cauza fricii?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s