Vrei să ai succes SAU să fii placută?

Pentru un antreprenor, brandul personal este extrem de important. Oamenii cumpără poveşti mai uşor decât produse şi într-o piaţă aglomerată, un brand diferit va ieşi mereu învingător. Pe cât de ştiintific pare, pe atât de subiectiv este. Dacă un brand puternic aduce succes, ce se întâmpla oare după ce ai succes – cu branadul personal? Deci care este legătura dintre succes şi aprobare socială sau cât de placut eşti?

Studiu de caz la Harvard: Heidi vs. Howard

La Harvard, facultatea de Ştiinte Economice, se prezintă cazul unui investitor de succes pe piaţa capitalului de risc. Se descrie personalitatea acestuia şi ce a făcut pentru a avea succes. Singurul lucru care se modifică este sexul persoanei. Pentru o jumătate dintre studenţi, investitorul se numeşte: Heidi, pentru cealaltă jumătate: Howard. Restul rămâne identic.

Howard e de treabă, Heidi e egoistă.

IS09AL29JDupă prezentarea cazului, profesorii au făcut un sondaj în rândul stundenţilor pentru a afla părerile despre cei doi. Concluziile au fost cel puţin interesante. Studenţii i-au considerat, pe Heidi şi Howard, în aceeşi măsură competenţi dar Howard a fost descris ca fiind ageabil, pe când Heidi “egoistă” şi “genul de persoană pe care nu ai vrea să o angajezi şi nici să lucrezi pentru ea”.

Deşi era vorba despre exact aceeaşi personalitate şi fapte, studenţii şi-au format păreri extreme de diferite faţă de cei doi. Pentru Howard, faptul ca era un bun negociator a fost văzut ca un avantaj, acesta fiind un atribut asociat barbaţilor de succes. Pe când, acelaşi lucru aplicat în cazul unui femei, Heidi, a fost văzut ca un punct negativ pentru personalitatea ei.

E ok atâta vreme cât rămâi în stereotip!IS09AS65Y

Studiul este mult mai amplu şi nu este singurul de acest gen. Se pare că suntem programaţi să asociem ideile de: putere, succes şi risc, bărbaţilor; pe când femeile le asociem cu creşterea şi educarea copiilor, altruism şi gingăşie.

Atunci când unele dintre aceste atribute migrează de la un gen la altul, creierul nostru ne transmite un mesaj de atenţionare, ca şi cum ceva nu este în ordine.  Aşa apar sentimente de dezaprobare.

Succes + barbat = love. Succes + femeie = scorpie!

Ni se arată foarte clar legatura directă dintre succes şi cum eşti perceput, iar acest raport e direct proporţional la bărbaţi şi invers la femei. Pe Howard îl placem – pentru ca ne confirmă ceea ce credem despre bărbaţi, pe Heidi nu – pentru că nu este în concordanţă cu stereotipurile feminine acceptate.

Întrebare: Dacă ştim cum funcţionează gândirea colectivă, de ce ne mai pasă că nu suntem plăcute?

IS09AJ3HARăspunsul este simplu. Pentru că vrem să fim plăcute şi acceptate. Vrem ca meritele noastre în carieră să nu anuleze automat treaba bună pe care o facem ca mame sau personalitatea noastră. Nu vrem să fim văzute ca mame mai puţin bune dacă avem şi o carieră de succes, colege mai putin agreabile sau persoane mai putin altruiste. Putem să fim şi şi. Vezi AICI articolul despre frica!

Gândiţi-vă la câte lucruri au fost realizate de femei, şi acum putem înţelege cu ce cost. Costul aprobării publice, deşi suntem în 2016!

Acum gândiţi-vă oare câte lucruri au rămas nerealizate. Din cauza acestui tip de gandire este posibil ca foarte multe femei să nici nu fi încercat. Au preferat să îşi sacrifice potenţialul pentru a nu ieşi din zona de acceptare şi pentru a fi plăcute! Trist, nu?

Potentialul tău este mai mare decat firca ca vei fi următoarea Heidi…

Dorinţa de a fi plăcută este foarte prezentă, până şi cele mai puternice femei o resimt. Studiul pe care vi l-am prezentat l-am găsit în cartea scrisă de Sheryl Sandber: Lean In. Sheryl este COO Facebook şi se află în Top 5 Cele mai influente femei, realizat de Fortune. Uimitor este că şi ea recunoaşte că s-a simţit mai putin plăcută datorită succesului ei, uneori alegând să îl ascundă sau să îl nege.

Ce alegi:  Să nu ai succes ca să fii placută SAU Să ai succes dar să fii blamată?

Se pare ca nu poti sa le ai pe ambele.  Mereu vor fi oameni care nu te vor plăcea. În cazul femeilor, cred că am demonstrat, că procentul este mult mai mare. Deci, ce sacrifici?

Fără să îţi dai seama şi tu sacrifici ceva. Sacrifici ceva când alegi să nu superi. Sacrifici ceva care poate te va face împlinită, dar nici nu ai încercat. Faci alegeri la modul incoştient dar le faci. Cu toate astea,  nu poţi ca de mâine să laşi toate temerile deoparte, şi dacă ai fost toata viaţa o persoană care a ţinut cont de parerea celor din jur, să ieşi din carapace şi să zici: „Gata, nu îmi pasă ce credeţi!”. Nu merge asa. La minte funcţionează să ma gândesc la  ce am de pierdut, ce pot să ofer, ce aş putea face dacă nu mi-ar fi frică că sunt judecată.

Un lucru e clar: Nu ai cum să îi mulţumeşti pe toti! Aşsa ca încercă ca măcar tu să fii mulţumită cu tine!

Pe curând,

Denisa

P.S: Spune-mi dacă ţi s-a întâmplat să ascunzi o reuşită, de frică că nu vei fi acceptată ?

 

 

Reclame

Un gând despre „Vrei să ai succes SAU să fii placută?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s