De la securitate naţională la pantofi de lux! EntreprenELLE interviu: Alina Novac

Sunt sigură că interviul cu Alina Novac îţi va plăcea. Ştii de ce? E diferit. Îţi poţi da seama de firea nonconformistă a Alinei, chiar din primele rânduri, iar optimismul ei, e pur şi simplu: mo-lip-si-tor!

Când Alina mi-a scris pentru prima dată, mi-a spus că se află chiar în mijlocul primei serii de producţie- de genţi şi pantofi de lux. M-am bucurat tare să aud de un nou brand românesc, de pantofi şi genţi din piele! Din două motive. Unu: Ştiţi deja cât de mult îmi plac poveştile de business, mai ales conduse de femei. Doi: Ca orice femeie, iubesc pantofii şi genţile!

Aşa că, abia aşteptam să aud povestea Alinei, să ne spună de ce a ales această piaţă şi ce presupune producţia în domeniul marochinăriei de lux… nici prin cap nu-mi trecea că vom ajunge să vorbim despre un sistem complex de monitorizare a activităţii educaţionale, securitate naţională sau… vată pe băţ! 🙂  Doar v-am spus că Alina este surprinzătoare!

Meet EntreprenELLE: Alina Novac (33)!

Alina, spune-mi ceva despre tine, ce îţi place să faci…alina novakSunt o persoana complexă, fapt pentru care şi pasiunile mele sunt foarte diverse. Îmi plac toate lucrurile frumoase, care aduc bucurie oamenilor, indiferent că vorbim despre o casă frumoasă, o haină sau o pictură. Îmi plac şi sporturile extreme (motociclismul, offroad-ul, carting-ul), dar nu aş practica niciodata saltul cu paraşuta sau bungee jumping-ul – avem limite, totuşi 🙂 Iar împreună cu copiii mei, am redescoperit pasiunile copilăriei, precum căţăratul în copaci, parcurile de distracţii sau vata pe băţ.

Pregătirea mea profesională este în drept, securitate naţională, afaceri europene, politică şi diplomaţie. Practic şi în momentul de faţă meseria de consultant în aceste domenii de activitate şi voi continua cu siguranţă toată viaţa, deoarece îmi echilibrează perfect interesele, principiile şi valorile care mă definesc.

Cum şi când ai ştiut că vrei să îţi porneşti propria afacere?

Cu spiritul de antreprenor te naşti şi-l descoperi sub diferite forme pe etape de vârstă, pornind de la „afaceri reuşite”  în faţa blocului cu alţi copii până la maturitatea antreprenorului de mai târziu care işi realizeză propriul business. Secretul este să fii un bun manager, ancorat mereu în realităţile şi cerinţele pieţei în care activezi!

În mod oficial, am pus bazele primei afaceri în anul 2012. Împreună cu doi parteneri am creat Infoprotect Consulting Network, companie specializată în consultanţă şi pregătire în protecția informațiilor clasificate. Acum, suntem printre puținii actori din piaţă care reușim să oferim o gamă completă de soluții în acest domeniu.

Pentru că unul din obiectivele mele este să deschid un centru de educație incluzivă, anul trecut am făcut primul pas în această direcție prin lansarea pe piaţă a NKM online cu copilul tău, sistem complex de monitorizare a activităţii educaţionale, creat pentru a urmări dezvoltarea copiilor în unităţile de învăţământ. Dedicat atât unităților de învățământ, cât şi părinţilor, conceptul NKM reinventează elementele de bază în optimizarea serviciilor educaționale și de management, oferind noi nivele de competitivitate și sprijinind în mod eficient comunicarea dintre management-cadru didactic-părinte-copil.

Ultimul  proiect la care lucrez acum este Novak Privé, afacere deschisă anul acesta, fondată din pură pasiune. Fiind un atelier de producţie marochinărie şi încălţăminte de lux, o consider cea mai provocatoare, dar şi riscantă activitate pe care o coordonez.

  • De ce o afacere cu pantofi de lux ?

novak

Novak Privé a fost o oportunitate. Sincer, nu am dormit câteva nopţi, gândindu-mă dacă ar fi o decizie înţeleaptă. Iniţial a fost o preluare de brand Stedel.ro, pe care mi-am propus să-l dezvolt şi să-l transform într-un brand de lux, exclusivist, dedicat persoanelor cu un statut consacrat, al căror stil este foarte sofisticat, rafinat, care apreciază un produs de înaltă calitate şi distinct prin imaginea promovată.

Astfel, chiar dacă ne vom baza pe experiența acumulată cu Stedel, doresc ca totul să fie nou și special, de la procesul de creație și producție, până la experiența de cumpărare, scopul primordial fiind ca produsele Novak Privé să se ridice la privilegiul de a fi purtate de persoane a căror imagine o putem reprezenta.

  • Care a fost reacţia celorlalţi- atunci când le-ai spus că vrei să fii antreprenor?

Cum oamenii sunt foarte diverși, părerile lor au fost la fel de diverse. Pentru mine nu există opinii sau idei proaste, ci o vastă ofertă  de prevenţii şi soluţii. Reacţia majorităţii a fost una relativ surprinzătoare, deoarece aşa am aflat că apropiaţii aşteptau cu mare curiozitate în ce domeniu de activitate va fi încadrat următorul meu proiect. Pentru mine, această atitudine reprezintă o confirmare pentru încrederea acordată acţiunilor pe care le întreprind.

  • Ai antreprenori în familie sau o educaţie antreprenorială? 

alina novakNu provin dintr-o familie de antreprenori, dar felul în care am crescut m-a ajutat să am încredere în capacitatea mea de a fi independentă și de a reuși în proiectele personale.

Cred însă foarte mult în nevoia de a învăța permanent. De aceea am urmat o serie de cursuri de antreprenoriat sau management de proiect. Chiar dacă multe dintre lucrurile pe care le înveți ca urmare a unor astfel de cursuri pot părea banale, avantajul este că îți oferă o viziune mai structurată asupra a ceea ce înseamnă gândirea și gestionarea unui proiect.

De asemenea, ai șansa de a cunoaște alți antreprenori și de a învăța din experiența lor, un lucru foarte important mai ales pentru o piața ca România, care încă nu s-a maturizat complet, mai ales în ceea ce privește interacțiunea dintre antreprenor și stat.

Cel mai complicat lucru? Nu știu dacă există cel mai complicat, cred că totul este complicat, mai ales în domeniul de producţie şi mai ales într-un domeniu total nou pentru tine. Iţi trebuie multă determinare şi răbdare să înveţi totul de la zero, trebuie să ai capacitatea de a-ţi forma personalul după necesităţile şi viziunea ta şi, foarte important, să porneşti la drum cu un business plan foarte realist.

In 2006 am înfiinţat Breeze HVAC, companie ce furnizează produse şi servicii de climatizare, ventilare, tratare aer etc. Aveam aproximativ 23 de ani. A fost mai mult un sprijin pentru fostul soţ. Societatea funcţionează şi acum şi a înregistrat o dezvoltare foarte frumoasă, însă mai târziu m-am retras din managementul companiei.

  • În ce ai investit pentru pornirea afacerii şi care a fost suma investită?

Pentru pornirea unei afaceri trebuie sa investeşti în tine şi în echipa cu care lucrezi. Nu este vorba doar de bani, ci şi de timp, răbdare şi taskuri foarte bine stabilite. Specificul fiecărei afaceri face ca necesarul de investiții inițial să fie diferit. Însă, din punctul meu de vedere, nu poţi începe o afacere fără un minim de 10.000 euro şi o producţie fără un minim de 20.000 euro. Pentru Novak Privé am trecut peste suma minimă şi încă mă aflu în perioada de investiţie.

Din a doua parte a interviului:

Niciodată nu mi-am cronometrat timpul dedicat afacerii, însă este limitat de timpul pe care îl dedic copiilor şi celorlalte activităţi profesionale pe care le desfăşor. Această afacere nu am cum să o gestionez singură. Echipa mea de lucru este foarte importantă, mai importantă decât mine….

In cea de-a doua parte a interviului, Alina vorbeşte despre importanţa echipei, planuri de viitor şi ne da câteva sfaturi de business!

Urmăreşte pangina de Facebook EntreprenELLE şi citeşte prima noile articole!

Dacă ai întrebări pentru Alina, nu uita ca le poţi scrie mai jos şi vei primi un raspuns direct de la ea!

Pe curând,

Denisa

Reclame

Un gând despre „De la securitate naţională la pantofi de lux! EntreprenELLE interviu: Alina Novac

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s