5 Strategii Care Te Vor Ajuta Să-Ți Respecți Rezoluțiile, în 2017 !

Ne apropiem de sfârșitul lunii Ianuarie și, un studiu pe care l-am citit, spunea că, aproximativ 92% dintre persoanele care au făcut o rezoluție, la începutul anului, deja au încălcat-o. Dacă tu ai reușit să te ții de plan: Bravo!

În orice caz, să faci mai multe schimbări importante în același timp, poate fi un proces destul de dificil. Întrebarea este, cum să facem ca atunci când renunțăm, să ne redresăm rapid? Sau cum să ne asigurăm că ne vom respecta rezoluțiile? Mai jos găsești 5 sfaturi, care pe mine, mă ajută să mă țin de plan!

1. Începe printr-o listă prietenoasă

Dacă vrei să te asiguri că îți vei atinge obiectivele, e de preferat să începi prin a-ți seta obiective rea-li-za-bi-le, ca număr și ca așteptări.

În loc să scrii 20 + de rezoluții, mai bine te limitezi la 5 sau… studii arată că și mai bine ar fi să începi cu 3!

 

denisaavram_entreprenelle_2017

Un număr mare de obiective, deși te poate ambiționa la început, “Doar am un an întreg în față”,  nu va face altceva decât să te streseze. Mai bine îți setezi o dată lunar, în care să adaugi noi obiective, după ce cele inițiale au devenit rutină. Așa vei diminua din presiune și vei ajunge să realizezi mai multe lucruri până la sfârșitul anului.

Încearcă să nu îți setezi rezoluții definitive cum ar fi „În 2017, voi renunța la zahăr”. Înlocuiește varianta asta cu „Voi diminua cantitatea de zahăr, voi mânca dulciuri doar o zi pe săptămână și voi consuma mult mai multe fructe și apă”.

Atunci când am renunțat la carne am zis că „vreau să renunț treptat la carne, introduc în dieta mea alte surse de proteine și să văd cum mă simt. Dacă îmi va fi poftă, am voie o singură o zi pe săptămână”. Și varianta asta, în care nimic nu a fost impus și mi-am îngăduit excepții de la regulă, m-a ajutat ca schimbarea să se producă lin și pe termen lung.

Variantele care îți dau OK-ul să te abați puțin de la „regulă”, au o șansă mai mare de reușită din două motive: 1. Oamenilor NU le plac interzicerile și este în natura noastră să dovedim că le putem încălca (chiar dacă sunt propriile noastre reguli! o.O ) și 2. După ce stabilim ceva definitiv de ex: „Voi renunța definitiv la zahăr !”, și se produce prima abatere (riscul fiind destul de mare), e ca și cum am eșuat. Apoi, ori re-începem dieta (cu puțină frustrare acumulată, pentru că nu am reușit să ne ținem de propriul plan), ori tragem concluzia că nu putem, pentru ca am eșuat în trecut și ajungem  înapoi la vechiul obicei.

Sfat practic: Selectează obiective puține și realizabile. Descrie-le într-un mod prietenos, în care să existe și supape. Așa vei realiza mai multe, pe termen lung, decât cu o listă lungă și rigidă. Fii blând/ă cu tine!

2. Stabilește-ți o viziune pentru fiecare rezoluție. DE CE-ul.

Trebuie să te previn că NU este suficient să scrii rezoluțiile ca un fel de wishlist. Nu se va întâmpla o magie și se vor îndeplini toate „dorințele”, doar pentru că le-ai scris.

Nu funcționează așa. Pentru a te asigura că îți vei atinge obiectivul, este mult mai productiv să ai o viziune legată de el. Trebuie să te întrebi DE CE îți dorești acel ceva. De exemplu, dacă alegi să mănanci sănătos, nu e suficient să scrii asta și atât. E bine să știi de ce o faci, să ai o viziune despre cum se va schimba viața ta din acel moment și să fii super încantat/ă de schimbare.

De obieci obiective precum „Renunț la fumat/ la zahar/ carne/ junk food” nu încântă pe nimeni. Pentru că obiectivul în sine este o restricție. Cum te poate entuziasma o interdicție?!?

Dacă te imaginezi mai plin/ă de energie, cu o piele mai frumoasă, mai rezistent/ă la efort, cu un stil de viață sănătos, mai fericit/ă… ai mai multe șanse de succes!

 Vizualizările rezultatelor te ajută să afli DE CE merită să faci efortul.

Încearcă să îți amintești periodic promisiunea ta, mai ales înainte de momentele în care crezi că vei fi tentat/ă să o încalci (ex. sărbători, petreceri, ieșiri în oraș) accesează jurnalul tău și amintește-ți de ce faci, ceea ce faci. Pregătește-ți un răspuns la întrebarea care va veni cu siguranță „De ce vrei să renunți ?” Și nu te lăsa influențat/ă de părerea altora.

 Sfat practic: Întreabă-te dacă obiectivul tău te încântă, te energizează?  Dacă da, vizualizează situații când obiectivul este atins și încercă să identifici exact ce simți. Fă o listă scrisă sau un folder cu imagini, pe care să le poți accesa ușor și care să-ți amintească de sentimentele reușitei. Amintește-ți viziunea ta periodic!

3. Creează un ritual. CUM?

Cu toții avem ritualuri, chiar dacă ne dam seama de asta sau nu. Micile lucruri pe care le facem și care ne definesc.

Pentru a face o schimbare e necesar să venim cu un nou ritual sau să eliminam unele vechi, care nu ne mai ajută.

După ce ai o viziune despre ce vrei să devii, alege pașii pe care trebuie să îi faci, ca viziunea să se realizeze.

Ok, ai stabilit că vrei să faci o schimbare și știi DE CE. Acum ai de stabilit CUM o vei face.

Pentru unele schimbări, nu e suficient să adopți noi ritualuri. Trebuie să renunți simultan și la unele ritualuri vechi, care nu se mai potrivesc cu viziunea ta.

Vei începe să pui deoparte lunar o sumă bani, pentru vacanța la care visezi? Îți faci abonament la sală și mergi de 3 ori pe săptămana Luni, Miercuri și Vineri de la 19.00? Trebuie să ai un plan concret. Nu cred ca e realist să crezi că poți obține ceva, fără disciplină.

De exemplu, atunci când am renunțat la a bea cafea cu zahar și lapte (pentru un stil de viață mai sănătos), o perioadă am folosit îndulcitor sau miere. Acum o beau neagră, făra nici un îndulcitor. Nu știu dacă aș fi reușit să ajung la varinta asta din prima, fără pasul intermediar. ☕

Sfat practic: Alege o variantă de compromis pentru o perioadă și vei avea o trecere treptată. Schimbă puțin ritualul, nu sări pași. Ia-o încet!

4. Scrie un plan și sărbătorește micile victorii!

Planul e super important, el te va salva în momentele de răscruce! Trebuie să știi ce ai de facut și să anticipezi situatii. Încercă să spargi obiectivele mari, în mici pași pe care îi poți face zilnic.

De exemplu, dacă vrei să publici o carte în 2017, fă-ți un plan în care să scrii în fiecare zi, la o anumită oră, dă-ți termene limită rezonabile și ia-o pas cu pas.  În cazul asta, capitol cu capitol.

Nu uita să sărbatorești micile victorii! 

denisaavram_entreprenelle2017_1

(Îți poți cumpăra un buchet de flori !)

Divizând obiectivul mare în mici bucăți, îți va fi mai ușor să monitorizezi progresele pe care le faci. Stabilește o zi pe săptămână în care să celebrezi progresele. Când te simți obosit/ă, gândește-te la ziua repsectivă și vei accesa resurse, pentru a ajunge acolo. Creierul nostru creează permanent conexiuni și te poți folosi de acest lucru; în momentul în care faci legătura între un rezultat plăcut (o mică recompensă) și efortul depus, vei începe să fii din ce în ce mai productiv/ă !

Sfat practic: Sparge un obiectiv mare în bucăți micuțe. Amintește-ți să sărbătorești fiecare mică reușită. Așa vei conștitentiza progresul și îți vei dori și mai mult să atingi obiectivul final!

5. Înconjoară-te de oameni ca tine!

Dacă obiectivul tau este să pornești o afacere pe cont propriu iar toti prietenii tau sunt angajati… va trebui să îți lărgești cercul de prieteni/ cunoștințe.

Nu spune nimeni să renunti la vechile prietenii, din contră! Dar trebuie să ieși din zona de confort și să te întâlnești cu oameni noi, cu aspirații și planuri asemănătoare.

Sfat practic: Mergi la conferințe, întâlniri, înscrie-te în grupuri, încearcă să accesezi sau să creezi grupuri, pentru oameni cu aceleași scopuri ca tine. Energia grupului și subiectele comune, te vor ajuta să rămâi consecvent și vei descoperi noi posibilități!

 

 

Sper ca sfaturile de mai sus să te determine să îți setezi obiective cât mai îndraznețe pentru 2017 și să le îndeplinești pe toate (și alte neprevăzute)!

Cum arată lista ta de rezoluții?

Pe curând, 

Denisa

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s