Și tu ești perfecționistă? Află cum obiceiul ăsta te sabotează și cum poți scăpa de el..

Vă mai amintiți reclama aia amuzantă (sau doar mie mi se pare amuzantă ?!?) în care, la un interviu, un tip e întrebat care e cel mai mare defect al lui și răspunde „sunt perfecționistă!” ?

În orice caz, ideea despre care vreau să discut cu voi e legată de: perfecționism. Și în exemplul de mai sus, dar și în viața reală, acest atribut e văzut undeva între o problemă și o virtute.  

Definiția cuvântului este:

PERFECȚIONÍSM s. n. 1. Tendință de a atinge perfecțiunea. 2. (Med.) Tendință maladivă spre perfecțiune, care poate ajunge la obsesie. 3. care, ignorând, eliminând realizările parțiale, frânează orice realizare. [Pr.: -ți-o-] – Din fr.perfectionnisme.

sursa: DEX ’09 (2009 si 1988)

Oau!

Acum m-am convins că NU vorbim despre o virtute. Vorbim despre ceva destul de grav (care poate duce la obsesie și maladie); o caracteristică care afectează o mare parte a populației (mai ales de gen feminin!), în plus, este destul de vicleană dându-ne impresia că este o calitate.

Nu ați auzit persoane care să se laude cu faptul ca sunt perfectioniști? Chiar eu eram una dintre ele!

În orice caz, dupa studiu amănunțit, am ajuns la concluzia că poate face mai mult rău decât bine, așa că mi-am propus să monitorizez atent izbucnirile și să le temperez.

Uite la ce concluzii am ajuns:

  1. Îți sună cunoscut urmatorul scenariu: lucrezi la o ceva, de mult timp, și crezi că mai are nevoie doar de puțină îmbunătățire… sau ai abandonat idei, doar pentru că „nu erau perfecte”… atunci e clar: Suferi de prefecționism! (Nu îți face griji, toți avem „maladia” asta, în diferite grade);
  2. Unul dintre lucrurile care îi diferențiază pe cei care au succes, de cei care au abandonat idei geniale, este perfecționismul dus la extrem.
  3. Nu e păcat să nu începi lucruri care te-ar putea  face fericit sau ar putea ajuta pe alții, doar pentru ca îți pui singur limitări… ?!?
  4. Perfecționismul se bazează pe frică (frica de a fi criticat, de a nu livra ceva de calitate, de a fi nefolositor). Orice se bazează pe frică, nu e un prieten adevarat pentru tine (frica e bună când te salvează din situații periculoase, dar nu e cazul aici).
  5. Poți schimba asta dacă începi să faci lucruri noi. Incepe ceva si du-l până la sfârșit, chiar dacă nu e perfect!download

Iată câteva idei care pe mine mă ajută, atunci când simt că mă adâncesc în detalii :


“If you look for perfection, you’ll never be content.”
― Lev Tolstoy, Anna Karenina

“Have no fear of perfection – you’ll never reach it.” ― Salvador Dalí

“Your first 10,000 photographs are your worst.” ― Henri Cartier-Bresson

“The graveyard is the richest place on earth, because it is here that you will find all the hopes and dreams that were never fulfilled, the books that were never written, the songs that were never sung, the inventions that were never shared, the cures that were never discovered, all because someone was too afraid to take that first step, keep with the problem, or determined to carry our their dream.” ― Les Brown

Astea fiind spuse, nu voi mai corecta a mia dată articolul și voi apăsa Publish!!!!

Dacă ai o poveste despre cum perfecționismul ți-a influențat unele acțiuni sau decizii, te rog șă îmi lași comentariul tău, în rubrica de mai jos! (exemplul tău va ajuta și pe alții!)

Pe curând, 

Denisa

P.S: Sper ca articolul să ajungă la „cei mai perfecționiști” dintre prietenii tai și să îi ajute. Please, feel free to share!

Reclame

Un gând despre „Și tu ești perfecționistă? Află cum obiceiul ăsta te sabotează și cum poți scăpa de el..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s