8 Lucruri Pe Care Femeile Le Doresc (În Secret)!

8 Martie a trecut, florile încep încet-încet să se ofilească.. și noi cu ce rămânem? Nu, nu mă refer la cadouri :), mă gândesc la ce vrem cu adevărat, noi femeile. De ziua noastră și nu numai….Ce vor femeile?!?

Cred că toate vrem să fim apreciate, iubite, încurajate și înțelese. Mai vrem șanse egale, să fim utile, să ne bucurăm de viață și să lăsăm ceva în urma noastră… vrem foarte multe „lucruri”.

Am scris doar despre 8 (opt) dintre ele. Cele pe care putem să ni le facem cadou, una alteia. Iată-le:

Să Avem Un Mentor

Trăim în viteză și nu e destul timp pentru tot ce “avem” de făcut. Dar ce e cu adevărat important? Ședintele, mailurile, cumparăturile sau să simțim că avem puterea să schimbăm ceva, să dăruim, să dam un exemplu? Fă-ți timp, o ora pe săptămână, să ajuți pe cineva aflat la început de drum, cu câteva sfaturi. Va fi o diferență enormă în viața lui și vei fi încântată să îi urmărești progresul.

Cei Șapte Ani De Acasă Să Includă Capitolul: Educație Despre Egalitate

Declarăm că există egalitate între sexe dar.. chiar așa stau lucrurile?!? Ok, acum femeile lucrează și au dreptul la salarii egale cu barbații (cel puțin declarativ) dar cum rămâne cu munca de după program? Și nu mă refer la o excepție de la birou, ci la cea zilnica, grea și cea mai puțin apreciată, cea de-acasă. Un studiu recent arată că este de la sine înțeles ca femeile trebuie să se ocupe mai mult de gospodărie. Culmea e, că cei care afirmă asta, sunt majoritar : Femei ! (Vrem egalitate dar nu suntem pregătite pentru ea!) Ca să reușim să schimbăm mentalitatea, trebuie să începem cu  noi însene, cu soții și copiii noștri.

-> Dragi Bărbați, dacă noi muncim cot la cot cu voi, cred că e timpul să contribuiți și voi în egală măsură la treburile din casă, copiii, organizat de petreceri, vacanțe și tot ce până acum a fost subînțeles ca e doar treaba noastră!

Să Ni Se Aprecieze Reușitele (chiar dacă suntem femei! )

Hmmm, punctul asta e pe lista de spovedanie a multor “feministe”. Avem un spirit extrem de competitiv, mai ales cu alte femei și… asta nu ne-a dus prea departe. Mi-ar placea să ne dam seama că era “femeilor rele cu alte femei” s-a încheiat și nu avem nimic de impărțit. Din contră, o femeie care reușește, este un exemplu că se poate, pentru noi toate! Vă amintesc articolul despre Howard și Heidi, unde Heidi avea succes la fel de mult succes ca și el dar era percepută ca antipatică (iar el ca simpatic), doar pentru că era femeie.  Oare e atât de greu să considerăm de treabă, o femeie de succes?

Să Se Tragă Semnale De Alarmă Când Există Atitudini Părtinitoare La Muncă (și nu numai)

Ai observat că șeful tău le consideră pe femei buni executanți iar pe bărbați îi deleagă pentru funcții de management? Sau profesoara din liceu te depuncta mai aspru pe tine decât pe colegu’, doar pentru că „de la tine am pretenții mai mari”? Mie bunica îmi spunea mereu să las de la mine și să închei eu certurile cu frati-miu, „pentru că ești fată și trebuie să fiu mai înțeleaptă”. Chiar și atunci, la 10 ani, nu mi se părea corect să se facă astfel de diferențieri. Partea proastă e că auzind des astfel de fraze, poți ajunge să le crezi!  Dacă buncii noștri au prins alte vremuri, noi nu avem nicio scuză pentru a transmite mai departe barierele. Nu folosi astfel de replici, încearcă să schimbi status quo-ul.

Să Luăm Parte La Masa Tratativelor!

Punctul asta e extrem de bine subliniat de Sheryl Sandberd, COO Facebook, în cartea ei: Lean In. Sheryl, o feministă preocupată de acest subiect, mai ales în contextul de business, a observat de multe ori femei capabile care preferă să se așeze, din proprie inițiativă, în spate – ca să facă loc bărbaților, la masa tratativelor. La propriu! Practic se discreditează singure. E îngrijorător și cred că iar ne întoarcem la bagajul pe care l-am primit de mici, venit sub forma multor replici și acțiuni care ne-au făcut să ne îndoim de capacitatea noastră. Așa că, a venit momentul să ne așezăm, fără temă, în față.

Să Schimbăm Stereotipurile

Femeie pompier sau neurochirug. Ce părere ai? Am găsit pe site-ul unei clinici de neurochirugie, la secțiunea  echipă următorul text: Echipa se compune din 7 medici neurochirurgi seniori (medici primari) și 2 medici specialiști neurochirurgi, urmat de numele medicilor.  Din 9 (nouă) medici, unul singur este femeie. Cred că e super relevant exemplul. Nu e vorba despre clinica în sine, dacă ar fi fost femei neurochirurgi care să aplice, probabil că le-ar fi angajat în egală măsură, (așa sper!) ci e o problemă de mentalitate, la noi femeile, care nu încercăm, pentru că cineva ne-a spus cândva : „E o meserie pentru bărbați”. Putem face orice vrem și dacă nu credem asta, trebuie să vedem cum ideea a ajuns în mintea noastră. Încurajează-ți fata să facă orice meserie vrea, nu neaparat “una de fete”.

Îmi place foarte mult ultima campanie Dove #MyBeautyMySay., o stii?

Să Fim Incluse

Ai renunțat șă participi la un eveniment pentru motivul “acolo sunt numai barbați”? Nu este un semn la ușă pe care scrie „Interzis Femeilor” daaar nici nu te-ai fi simtit confortabil. Nu e vina organizatorilor cât este a noastra, a femeilor. Noi am ales ani întregi “să nu deranjam și ne așezăm în spate sau în cazul asta…să nu mai venim deloc”. Loje de business, doar vorbitori de sex masculin la conferințe, functii de conducere. Repet, schimbarea începe cu noi.

Girl power!

Foto by Diana 

Acum vreau să aud parerea ta!

Care dintre cele 8 puncte te inspiră cel mai mult și cum îl vei pune în aplicare, concret?

Ai o idee despre ce putem face, ca femei, pentru a schimba putin lumea in care traim?

P.S: Sharing is caring! Ajuta-ma si trimite mai departe mesajul, la cat mai multe femei interesate de cum pot schimba (putin) lumea!

Pe curând,

Denisa

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s